Van Oslo naar Leka
De reis van Oslo naar Leka had wat strubbelingen. De reis door Noorwegen kende vertragingen en (niet meer mijn) vriend Cristobal (het restant van een oude orkaan) strooide wat roet in het eten. S ‘morgens de eerste vertraging; we zijn pas om 10:30 (zonder problemen verder overigens) door de douane. We stonden gewoon wat achteraan in de rij. Vervolgens verliezen we best wel wat tijd bij wegwerkzaamheden aan de E6 (stoppen en wachten tot het vuurwerk is afgestoken en de stenen opgeruimd). Tot twee maal toe. Later op de E3 nog twee keer vanwege wegwerk waarbij maar één baan beschikbaar was. De hele weg best wel wat op onthoudt door mensen die net een beetje onder de toegestane snelheid rijden. Een enkele keer is niet erg maar als je dat uren achtereen mee maakt dat gaat het toch wel een uurtje in het eindresultaat schelen. De laatste 200 kilometer moesten in het donker met regen over lokale wegen. Een heel nieuwe ervaring voor Niels die blij was niet te hoeven rijden zonder verlichting of wegstrepen in het stikke donker. Op een bepaald moment weet je dat het zo schemer begint te worden en dat de elanden en herten de bossen uit gaan komen. We zijn dat gewent uit het voorjaar waarbij we het meestal in de laatste 15 kilometer hebben. Nu dus over 200 kilometer en in slecht weer. Als snel komen we er achter dat de oogjes van Elanden oplichten als kattenogen, zodat je ze goed ziet aankomen (als ze maar niet met de kont naar je toe staan dacht ik dan). Een paar keer in een schim elanden gezien. Een enkele keer een koppel direct langs de weg. Geen problemen gelukkig. Wat hebben die vrachtauto’s overigens een bak licht. Naast de normale verlichting een hele rij halogeen of xenon verstralers ertussen en nog een hele bak met verstralers op met dak.
Al met al kwamen we toch wel netjes om iets over 22:00 bij de ferry naar Leka. Waren we vertrokken met warm en zonnig weer in Oslo. Vanaf ca. Steinkjer (boven Trondheim) werd het langzaam slechter tot veel harde regen en harde wind. Eenmaal bij de ferry stormde het. De laatste ferry (22:55) moest van Leka komen en net buiten de haven bleek het zo slecht dat ze direct besloten om bij aankomst niet terug te varen. Gevolg was dat we bij aankomst te horen kregen dat ze niet terug gingen. Op onze vraag aan het dekpersoneel of we op de ferry mochten overnachten werd na even contact met de kapitein positief gereageerd, zodat we niet op zoek hoefden naar een hotel of pension. Ook Karl Oddvar bleek met dezelfde ferry te gaan en bleef ook aan boord slapen. We konden op de banken in de salon liggen. Het was echter zo koud dat het een slecht nachtje werd.
Op weg naar Oslo
Over de autorit naar Kiel valt niet veel te zeggen. De ferry is voor Niels een compleet nieuwe ervaring. Ook een complete verrassing wat betreft de omvang en de winkelstraat met natuurlijk winkels, restaurants en café. Eerste reactie dat zou “Dat zou Sanne een gave boot vinden”. Van snuisterijen, parfums en handtassen tot kleding is er te koop.
S ’avonds ervoor gekozen om maar in het Italiaans restaurant een pizza te eten. Daarna naar de show in het theater. Ik ben vergeten wat de naam was, maar het was een wervelende muziek en dans show. Van een groep die we nog niet kenden.
Voor het slapen liet Wiegert nog even een karikatuur van zichzelf tekenen door een professional. Dit om aan te tonen dat de karikatuur van een EI MET OREN uit Parijs van een paar jaar geleden door een amateur gemaakt moest zijn. Hoewel het EI MET OREN er erg goed uit zag (voordat het op onverklaarbare wijze verdween!), was hier het eindresultaat ook wel mooi. Bij karikaturen is het een kwestie van interpretatie of het amateuristisch of professioneel is. Dus over het resultaat zullen we nog lang praten.
De voorbereidingen
Na 3 eerdere bezoeken aan Leka met de vertrouwde groep, gaat Zeepier nu in een wat aangepaste samenstelling naar Leka. Dit keer bestaat het gezelschap naast Zeepier uit Niels en Wiegert. Een klein verkenningsteam dus!
Na een jaar afwezigheid op Leka daar weer eens op expeditie zullen we maar zeggen. Niet dat de tussenliggende trips naar Hansvika en Bjørnvika zijn tegengevallen, maar gewoon omdat Leka naast mooi (zee)viswater ook een bijzondere geologische en (culturele) geschiedenis heeft en waarvoor we nu eens wat meer de tijd willen nemen. Leka ligt op ca. 150 km onder de poolcirkel en in vogelvlucht ca 1465 km NNO van Nijkerk. Om een indruk te geven waar dat dan is hebben we onderstaand plaatje toegevoegd. Met de auto is het 550 km rijden naar Kiel (BRD) dan 700 km varen naar Oslo (NO) dan weer 810 km rijden naar Leka.
Naast vissen staat er op de planning:
- Bezoek aan het geologisch museum op leka;
- Op gelogische excursie over het eiland;
- Op de fiets het eiland rond;
- Bezoek aan de Herlaugshoogte; de begraafplaats van koning Herlaug en zijn makkers in hun vikingschip;
- Bezoek aan de Solsemgrot om daar de rotstekeningen te bekijken;
- Bezoek aan de retabel in de kerk;
- Bezoek aan de lokale oudheidskamer (bygdemuseum)
Leka is één van de weinige plekken op aarde waar je al wandelend over het eiland een zogenaamd ofioliet kunt zien (een dwarsdoorsnede van de oceaanbodem; http://nl.wikipedia.org/wiki/Ofioliet).
Als je grofweg van zuidoosten naar het noordwesten over het eiland loopt dan loop je in volgorde over de volgende aardlagen: oceaan sedimenten, kussenlava (basalt), basaltpijpen (pijpen waardoor lava naar de oppervlakte stroomde) , gabbro (basalt stollingsgesteente), duniet (olivijn; op Leka inmiddels getransformeerd naar serpentijnsteen), Moho (de overgangslaag tussen de aardkorst en de aardmantel) en het mantelgesteente harzburgurgiet.
Leka wordt al ca. 10.000 jaar bewoond en de bewijzen daarvan zijn onder andere te vinden als rotstekeningen in de Solsemgrot.
In deze grot bevinden zich de oudste rotstekeningen van Noord-Europa. Zie ook http://thornews.com/2013/02/18/rare-cave-paintings-at-the-saga-island-of-leka-solsemhula/
Direct achter het huis dat we huren ligt de Herlaughaugen.
Hier ligt koning Herlaug met zijn gevolg begraven (jaar 870) in een enorm vikingschip onder een aarden heuvel. Herlaug koos ervoor om met zijn mannen levend begraven te worden in plaats van zich te onderwerpen aan koning Harald de Blonde. Zie ook http://thornews.com/2013/01/13/herlaugshaugen-a-silent-roar-from-the-viking-era-on-the-island-of-leka/
Een stukje Nederland is op Leka te vinden in de vorm van een houten altaarstuk in de kerk.
Deze zogenaamde retabel is in Utrecht gemaakt en in 1515 geschonken aan de kerk op Leka door Koningin Isabel van Denemarken. Zie ook http://thornews.com/2012/10/17/the-unique-altar-cabinet-on-the-island-of-leka/
Hoe Leka deel uitmaakt van een grote Noorse sage lees je onder andere op http://zeepier-in-bjornvika.reismee.nl/reisverhaal/270196/even-een-serieus-verhaal-over-de-streek/
Naast dit alles heeft Leka een uitzonderlijk mooie natuur en zijn er prachtige uitzichten. ook daar zullen we natuurlijk van gaan genieten.
Natuurlijk gaan we ook vissen en zal dat ook wel de hoofdmoot vormen. Zeker al omdat we voor het eerst Leka in de late zomer bezoeken en er dan naast de vertrouwde kabeljauw en heilbot dus heel andere vissoorten rondzwemmen en omdat de zoetwatermeertjes nu niet bevroren zijn en we dus ook ons geluk op forel eens kunnen uitproberen.
Het zal duidelijk zijn dat we ons niet gaan vervelen.